Паметник на ген. Никола Иванов, Свиленград
Паметник на ген. Никола Иванов, Свиленград / Областна администрация, Хасково
Свиленград откри единствения паметник на ген. Никола Иванов
94822
Свиленград откри единствения паметник на ген. Никола Иванов
  • Свиленград откри единствения паметник на ген. Никола Иванов

Най-новият паметник в България и единственият в страната на ген. Никола Иванов бе открит в Свиленград по повод 105-годишнината от освобождението на града. Ген. Никола Иванов е командир на Втора българска армия през Балканската война, която след боевете на днешния връх Шейновец и превземането на смятаната за непревземаема Одринска крепост освобождава Свиленград на 5 октомври 1912 година.

Паметникът е висок 5 метра и е поставен върху 16-тонен мраморен блок, докаран за целта от Кавала. Монтиран е до Стария мост на река Марица, където е бил щабът на генерал Никола Иванов.

Откриват паметник в Свиленград за празниците

Мемориалът бе изграден за по-малко от година. Негов автор е скулпторът Дишко Дишков. Използвани са тон и половина гилзи, дарени от Министерството на отбраната със съдействието на министър Красимир Каракачанов.

150 000 лв. е стойността на паметника, като 50 000 лв. са средствата  от общинския бюджет, а останалите са събрани с дарителска кампания, организирана от фондация „Въздигане“. За целта в продажба бе пусната сребърна монета с релефния образ на ген. Никола Иванов на стойност 20 лв. Десетки свиленградчани, местни организации и фирми участват с дарения.

Свиленград, откриване паметника на ген. Никола Иванов
Областна администрация, Хасково

Кметът на община Свиленград Георги Манолов и активистът на фондацията Ивелин Михайлов откриха монумента, който бе осветен от старозагорския митрополит Киприян. Кметът инж. Манолов благодари на всички, съдействали за реализиране на идеята. Ивелин Михайлов посочи, че този паметник не е подарък от някой супер герой, или богат човек, а от целия български народ, защото в събиране на даренията са участвали българи от цялата страна и чужбина.
 

Свиленград, Откриване паметника на ген. Никола Иванов
Областна администрация, Хасково

Сред официалните гости бяха народните представители Никола Динков, Виолета Желева и Георги Станков, областният управител на Хасково Станислав Дечев и заместникът му Стефка Здравкова, първият секретар на Генералното консулство на България в Одрин Радослава Кафеджийска, кметовете на Калофер Румен Стоянов и Харманли Мария Киркова, както и историкът проф. Трендафил Митев, който говори за живота и делото на един от най-великите български военачалници ген. Никола Иванов.
 

Свиленград, откриване паметника на ген. Никола Иванов
Областна администрация, Хасково

Свиленград е лицето на България пред света. Това е градът- емблема, който налага първата представа за държавата  ни пред хората от два континента. И аз съм горд, че Свиленград се обновява, модернизира и развива с всеки изминал ден, в същия ритъм, в който и страната ни върви стабилно по пътя на икономическата свобода и европейско развитие, заяви в поздравителното си слово областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Поздравителни адреси изпратиха Премиерът Бойко Борисов и Президентът Румен Радев.