празници на Свиленград
празници на Свиленград / Община Свиленград
Празничната програма на Свиленград започва с откриване на паметник на ген. Никола Иванов, което е и кулминацията на Деня на Свиленград – 5 октомври. Тази година градът чества 105 години от освобождението си от османско иго. Ген. Иванов е командир на Втора българска армия през Балканската война, която след решителните боеве на връх Курткале, днешния Шейновец, освобождава Свиленград на 5 октомври 1912 г. От 10 октомври същата година премества щаба на Втора армия в Свиленград и остава тук до края на февруари 1913 г. Извършената в Свиленград щабна оперативна разработка осигурява успешния изход на атаката на Одринската крепост на 13 март 1913 г. Той е първи почетен гражданин на Свиленград.
 
Мястото на паметника е до стария мост на река Марица. Той е изграден за по-малко от година със средства от бюджета на общината и дарители. Своя най-голям принос в осъществяването на проекта дава патриотичната фондация „Въздигане”. Церемонията по откриването на монумента е на 5 октомври от 18 часа.
 
По традиция на празничната дата ще бъде отслужена литургия за благоденствие на Свиленград в храм „Св. Троица”, след което ще бъдат поднесени цветя и венци на паметника-костница на връх Шейновец и отслужена панихида в памет на героите, загинали в битката за освобождението на Свиленград. Поклонението е насрочено за 11.30 часа. Вечерта, от 19 часа, на площад „5 октомври” ще се състои фестивалът на духовите оркестри, провеждан за трета поредна година по инициатива на НЧ „Просвета - 1870”.
 
Многобройни културни, музикални и спортни събития включва още 10-дневната празнична програма на общината. През тази седмицата в НЧ „Просвета - 1870” се прожектират филми на режисьорката от Свиленград Бинка Желязкова. Снощи бе открит третият национален пленер на художници от различни краища България, които ще претворят на платно усещанията си за Свиленград. Изложбата с техните творби ще бъде открита на 2 октомври в Арт галерията. На 29 септември от 17 часа Историческият музей ще представи експозицията „Занаятите в стария Свиленград”. На 2 октомври от 10 часа в конферентната зала на хотел „Свилена” музеят организира традиционната за празника на града научна историческа конференция, която тази година е на тема „Занаяти, търговци, пазари: социално-икономическо развитие на тракийските земи”. В нея доклади ще изнесат учени от БАН, историци и краеведи.
 
На 30 септември от 10 часа в спортната зала на Свиленград ще се състои събитие с уникална концепция, събиращо няколко поколения свиленградчани. Младежкият форум „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани” ще срещне ученици от местните училища с вече реализирани в различни области млади професионалисти, чийто път е започнал от Свиленград. Учениците ще научат какво е да работиш като адвокат, PR специалист, програмист, културен или корпоративен мениджър, IT специалист, ръководител на неправителствена организация и др. Много от менторите работят в чужбина и пристигат от САЩ, Франция и Холандия специално за събитието.
 
За любителите на театъра общината е включила в програмата постановката „Боряна” от Йордан Йовков на Драматичен театър Пловдив, която ще се играе на сцената на читалище „Просвета 1870” на 2 октомври от 19 часа. Пак в салона на читалището за децата са предвидени кукленият спектакъл „Джак и бобеното зърно” на Държавен куклен театър Пазарджик – на 3 октомври от 11 часа, и балетният спектакъл на Държавна опера Бургас – „Куклената фея” – на 4 октомври от 14 часа. С творбите на малките художници, участници в конкурса за детска рисунка на тема „Свиленград през моите очи”, ще бъде открита изложба в Арт галерията на 4 октомври от 17 часа. За всички възрасти пък е конкурсът за изпълнение на стихове от бележития свиленградски поет Ивайло Балабанов. Рецитаторската надпревара ще се проведе на 3 октомври от 16 часа в читалище „Просвета 1870”.
 
Концерт-спектакъл по мюзикъла „Уестсайдска история” ще могат да гледат жителите и гостите на града на 4 октомври от 17 часа в салона на читалище „Просвета 1870”. Участват Орлин Горанов, Орлин Павлов, Еделина Кънева, оркестърът и хорът на Държавна опера Бургас.
 
Още едно музикално събитие в програмата, но в ретро жанр е третият фестивал на старата градска песен „С песен от свила минаха години” на 7 и 8 октомври в НЧ „Васил Левски -1933”, в кв.”Кап. Петко войвода”. Откриването му е от 10 часа.
 
Спортните състезания в празничната програма се провеждат за купа „5 октомври”. Те ще започнат на 5 октомври от 14 часа с общоградски крос за учениците от всички училища в общината. Предвидени са турнири по футбол, шахмат, тенис на корт и тенис на маса, състезания по колоездене, демонстрации по спортна гимнастика, международна футболна среща за ветерани и международен турнир по джудо за купата на кмета на 22 октомври в спортната зала на Свиленград.
 
Всички прояви за Деня на Свиленград са със свободен достъп за желаещите жители и гости на града да ги посетят.