Светлин Русев и художниците от пленера Димитровград-2010: Запазете уникалните пана на Яранов!
Светлин Русев и художниците от пленера Димитровград-2010: Запазете уникалните пана на Яранов! / DarikNews Живка Тодорова
Светлин Русев и художниците от пленера "Димитровград-2010": Запазете уникалните пана на Яранов!
31886
Светлин Русев и художниците от пленера "Димитровград-2010": Запазете уникалните пана на Яранов!
  • Светлин Русев и художниците от пленера "Димитровград-2010": Запазете уникалните пана на Яранов!

Академик Светлин Русев и художниците, участници в пленера „Димитровград-2010” , който започна вчера, се обявиха категорично в подкрепа на това 8-те уникални пана на големия български художник Атанас Яранов да бъдат съхранени. Не само, че община Димитровград може да разчита на нас в това отношение, но и ние ще бъдем инициативни, заяви Светлин Русев.

Декоративните пана са върху фасадите на жилищни блокове по централния димитровградски бул. „Раковски”. Към момента обаче, те нямат статут на паметници на културата, за да бъдат защитени от посегателства  и върху едната уникална творба вече е монтиран климатик. Не дай си Боже някой да реши да санира жилището си, коментира академик Светлин Русев.

От няколко години община Димитровград се опитва да издейства такъв статут, но се оказва, че няма необхотимия нормативен акт, по който  подобни произведения на изкуството от 70-те години на миналия век да бъдат защитени.

Винаги има прецедент, а тези пана са нещо уникално и не само, че имат ценност сами по себе си, но и са образец, тъй като са в синтез с архитектурната среда. Това се реализира за пръв път тук, в Димитровград и след това- в НДК, коментира Светлин Русев.

Той, както и останалите художници от пленера, се ангажираха да съдействат на община Димитровград, като и Съюзът на българските художници подготви свое становище или предложение за промяна в нормативната уредба.

Уникалните пана на Атанас Яранов- част общо 12 творби на монументалното изкуство- 9 сграфито, 2 мозайки и керамичният фриз „Българската история и Димитровград” върху ротондата в центъра на града, датирани към 70-те години на миналия век, да бъдат обявени за паметници на културата поиска от националния институт още през юли 2008 г. Община Димитровград. Тогава местният парламент прие решение в тази насока, но и до там процедурата спря.

За да можем да предприемем каквито и да е действия за реставрация или консервация на тези творби на изкуството, първото необходимо условие е статутът, коментира и кметът на общината Стефан Димитров. Той благодари на академик Светлин Русев и художниците от пленера за подкрепата и ще разчита на становище от СБХ за промяна в нормативите.

Светлин Русев и художниците от пленера "Димитровград2010" Запазете уникалните пана на Яранов
netinfo
Пленерът "Димитровград-2010" стартира официално от вчера и ще продължи до 20 август. Той се провежда по инициатива на художника с димитровградски корен Стефан Чурчулиев, с подкрепата на общината, след 20-годишно прекъсване в традицията за подобни инициативи. Участници са Светлин Русев, Милко Божков, Атанас Атанасов и почетният гражданин на Димитровград Владимир Пенев, син на поета-духовен символ на града Пеньо Пенев. Всеки от тях ще дари по една от творбите си, рисувани по време на пленера, за фонда на димитровградската галерия, която пък носи името на бащата на Стефан Чурчулиев- Петко Чурчулиев. Останалите работи ще бъдат показани в изложба на 28 август.

Повече за пленера и монументалните пана в Димитровград- в звуковия файл от кмета Стефан Димитров, Стефан Чурчулиев, Атанас Атанасов и Светлин Русев.