/ nova.bg
Община Свиленград започна процедура за изграждане на социални жилища по облекчен начин - чрез учредяване на право на строеж без търг или конкурс, съобщиха от кметската управа. С решение на Общинския съвет за целта е определен урегулиран поземлен имот на ул. "Граничар".

Там ще могат да бъдат построени осем жилища. Освен че предостави терен, общината подготви и всички необходими документи и проекти за обекта. След като приключи процедурата по подбор, всеки от одобрените кандидати ще може веднага да започне самостоятелно строителство на своето жилище, поясниха от администрацията.

Община Русе ще съдейства за интеграцията на настанените в социални жилища

Вече е обявен прием на заявления за участие в процедурата, като срокът за подаване на документи е до 30 ноември. За първи път в община Свиленград се изпълнява подобна социална инициатива, коментира кметът, арх. Анастас Карчев.

Целта е да се отговори на жилищните нужди на млади хора и семейства от община Свиленград, чрез предоставяне на възможности за строеж на жилищни сгради, за справяне с демографските проблеми в общината. Ако инициативата е успешна и има интерес от хората, работата по този модел ще продължи, допълниха от общината.
БТА