Спукан газопровод стресна Оборище
Спукан газопровод стресна Оборище / DarikNews, Архив

Инцидент със спукан газопровод на улица „Оборище” в Димитровград стресна живущите там и вдигна на крак службите. При строителните работи от т. нар. Воден цикъл за полагане на нов водопровод и канализация една от машините за изкопни работи закачила тръбата за газ, за което веднага бил подаден сигнал и до 10 минути газта е била спряна, а районът- отцепен. Топлото време е помогнало тя бързо да се разнесе и инцидентът да не стане причина за концентрирано обгазяване, обясниха от местната служба „Пожарна безопасност и защита на населението”. При изтичане на газ обаче, риск от взрив винаги има, уточниха те, като посъветваха гражданите при такива случаи веднага да звънят на спешния тел. 112.

Причина за инцидента е, че на кадастъра, който използват строителните на Водния цикъл газопреносната тръба на е била нанесена и там е предвидена шахта. Тръбата е била полагана с т. нар. къртица, а в тези случаи над нея няма жълта сигнална лента, която да предупреждава, че има газ или комуникации, обясниха още от димитровградската пожарна.

От старта на Водния проект в Димитровград през ноември миналата година това е втори такъв инцидент. Първият бе на бул. „Христо Ботев” още в началото на изкопните работи, потвърдиха от общината. Риск да бъде спукан газопровод имаше и в района на бул. „Стефан Стамболов” преди време. На няколко пъти граждани са подавали сигнали за мирис на газ, но при последвалите проверки се е уточнило, че няма основания за тревога, коментираха от община Димитровград.