/ iStock/Getty Images
"Пътна полиция" започва акция срещу превишената скорост, като на територията на областта ще се извършват засилени проверки
"Водач на автомобил е нарушил максимално допустимата скорост с над 80 км/ч на пътя Хасково-Димитровград. При ограничение от 90 км/ч. той е шофирал със 172 км/час. Нарушението е засечено на 7 март. Глобата е от над 400 лева". 

Засякоха водач, шофирал със 107 км/ч в област Търговище

Това съобщи на брифинг главен инспектор Димо Чобанов началник сектор "Пътна полиция" при ОД на МВР-Хасково.

"Специализирана полицейска операция с акцент върху контрола на скоростните режими започва от 21 март, Като мотив за фокуса върху тези нарушения се посочва, че от началото на годината до този момент несъобразената скорост е основна причина за тежките катастрофи в страната", посочи той.

ОД на МВР-Хасково

Акцията ще продължи до 27 март и при нея ще бъдат мобилизирани всички изправни технически средства - камери, монтирани в патрулни автомобили, т.нар. триноги и стационарни камери.

Контролът ще е както през деня, така и през нощта. На територията на областта ще се извършват засилени проверки, свързани с максимално разрешената скорост за движение.

Завишен ще бъде контролът на участъци с висока концентрация на пътнотранспортни произшествия, които са настъпили най-често след управление с несъобразена скорост.

Шофьор „прелетя“ със 124 км/ч в Цар Калоян

Целта на операцията е да се намалят предпоставките за тежки пътни инциденти. Поредната 24-часова акция "Скорост" за контрол на движението стартира на 24 март в 0:00 часа, ще продължи до 23:59 часа. Главен инспектор Чобанов изнесе данни на нарушенията през миналата година.

Общия им брой е 66 504, а за тази година от началото до края на февруари те са 7917. Съответно са наложени санкции с актове, фишове и електронни фишове. В контекстна на операцията за превишаване на скоростта, пътните полицаи са установили и съставили 45807 електронни фиша за 2021 г. и 5144 такива за тази.