/ БДЗП
Димитровградското село Великан е дом на семейство щъркели, които тази година поставиха рекорд с броя на своите малки – цели седем, информират от Българското дружество за защита на птиците. Това е рекорден за страната брой щъркелчета, излюпени в едно гнездо от една двойка, посочват те.

Информацията за уникалното семейство щъркели дойде от местни хора в селото, които всяка година информират дружеството за защита на птиците за най-известните пернати обитатели на с. Великан. По техни данни, тази пролет женската закъсняла със завръщането си с две седмици и двойката замътила по-късно от обикновено.
 

щъркели
БГНЕС


По време на мътенето друг мъжки навлязъл в територията им и се опитал да превземе гнездото, но семейството успяло да прогони натрапника. По време на битката женската оставила яйцата за около час, което е критично в този период. Въпреки това малките се излюпили и изумили селото с броя си.

Великан, щъркели
БДЗП

В село Великан Йовчо Делчев и Александър Александров са хората, които продължават да наблюдават многодетното щъркелово семейство. Те поставят и изкуствени платформи за привличане на други семейства щъркели в селото.
 

щъркели
БГНЕС


Най-често щъркелите снасят между две и четири яйца, като има наблюдения и на шест малки в едно гнездо. Седем обаче, са изключителна рядкост и досега не е имало сигурни данни за подобен случай в страната, посочват от БДЗП.
 

Седемте щъркелчета  са на възраст около месец и половина и след две седмици ще започнат първите им опити за летене. Всеки може да наблюдава на живо друго известно семейство щъркели в канала на БДЗП Live stream.