Селски кметове искат бюджети за селата си
Селски кметове искат бюджети за селата си / netinfo

За допълнение в Закона за общинските бюджети настояват от Националното сдружение на кметствата в Република България. Това съобщи днес председателят на Управителния съвет на Сдружението Делчо Митев. Поставили сме пред финансовата комисия в Народното събрание искане в Закона да се отвори глава „Бюджет на кметството". Искаме отделен бюджет в рамките на общинския, който всеки един от кметовете на кметства и кметските наместници да може да управлява и реализира, каза Митев.

От организацията ще настояват и за промени в Закона за общинската собственост - основно в частта за продажбите на общинско имущество по селата. Ще искаме част от тези средства да остават за кметствата, допълни Делчо Митев.

Още една амбициозна задача са си поставили от Сдружението - ще настояват пред НС при предоговарянето на следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони да няма ощетяване на общини, както това става с Димитровград и Хасково, а и с всички областни центрове с население над 30 000 души, заяви още председателят Митев.

Тази година Сдружението на кметствата в Република България отбелязва 10 години от създаването си.