С пари от иракския дълг ще се строи Тракия
С пари от иракския дълг ще се строи Тракия / netinfo
Със средства от иракския дълг към България вероятно ще се финансира изграждането на автомагистрала „Тракия”. Дължимите 350 милиона долара се очаква да бъдат платени на страната ни до края на юни, съобщи премиерът Сергей Станишев. След провала на коцесията за „Тракия”, чрез публичен търг ще бъдат определени строителите на магистралата. За изграждането й могат да се ползват средства и от структурния резерв и от бюджетния излишък, който през тази година се очаква да бъде висок.

Премиерът Сергей Станишев и регионалният министър Асен Гагузов днес инспектираха изграждането на автомагистрала „Марица”. За завършването на 40 километра от нея в посока Капитан Адреево са необходими 45 милиона лева, които държавата трабва да осигури. 10 милиона лева до момента струва изграждането на 400-метровия мост край Хармалнли, предстои да бъдат усвоени още 7 милиона лева, при първоначално предвидени общо 7 милиона за съоръжението. Мостът се строи вече седем години. За останалите 68 километра от магистрала „Марица” ще се търси финансиране по Оперативна програма „Транспорт”.

Общата дължина на магистралата, която се строи от 15 години е 117 километра. Предвидено е да бъде окончателно завършена през 2010 година.