Протест срещу зеления сертификат събра граждани на централния площад "Свобода" в Хасково. Недоволни от въведения режим на допуск дойдоха с български трикольори и плакати с лозунги срещу ограниченията като "Родени сме свободни и с равни права". Представители на политически сили също бяха забелязани сред множеството.

БТА

Инициативата за този протест беше наша, каза Радка Даскалова от Движение "Българско семейство". Отправихме публична покана и към всички партии, уточни тя.

Вижте къде може да се ваксинирате в Хасково и Димитровград

Категорично против съм т.нар. зелен сертификат, той нарушава всичките ми човешки права. Не желая да бъда репресирана и дискриминирана, добави тя. Даскалова поясни още, че членът на Движението адвокат Ростислава Жекова е изготвила жалба, която идния понеделник ще бъде подадена в Софийския административен съд.

БТА

В съда ще се жалва и Съюзът на организациите за любителско изкуство /СОЛИ/, потвърди председателят му Милена Налбантова. Последните година и половина за съюзните членове тя нарече "терор и лишения". Стъпката със зеления сертификат води до сегрегация и разделяне на хората, посочи тя. Да доказваме на всеки два-три дни с тестове своята "годност" за нас и нашата работа вече е абсолютно недопустимо, обобщи Налбантова.

95 нови случаи на COVID-19 в Хасковско и пет жертви

Сред митингуващите бяха и много млади хора. За мен тези мерки трябва да паднат. Нямам нищо против ваксинирането, но на хората трябва и да се даде свобода да избират, особено когато от това зависи работата им, каза тийнейджърката Симона Даскалова.
БТА