/ МБАЛ-Хасково
От днес започва записването за безплатни профилактични прегледи за рак на простатната жлеза в „МБАЛ-Хасково”АД. Инициативата е по повод месецът на мъжкото здраве и целта е да се привлече вниманието върху проблемите на най-тежкото и най-типично за мъжете заболяване - рака на простатата.
 

Безплатно преглеждат за рак на гърдата в Хасково

Ехографското изследване ще се извършва след предварително записан час  в „МБАЛ- Хасково” АД на тел: 038/ 606-774  от 21 до 23 ноември в часовете от 10.00 до 12.00 часа. Изследването е насочено за мъже над 50 годишна възраст.
 
Прегледите ще се извършват в Урологично отделение при „МБАЛ-Хасково” АД в дните от 26 до 28 ноември от 10.00 часа до 12.00 часа. Ракът на простатата е едно от най-разпространените ракови заболявания при мъжете. Най-често срещаните форми на рака на простата са аденокарциномите (т.е. раково заболяване, започващо в клетките, които произвеждат и изпускат слуз и други течности).

Апаратура за 14 880 лв. получи МБАЛ-Хасково

Обикновено в начална фаза няма никакви симптоми, а в напреднал стадий може да причини по-често уриниране при мъжете или да намали силата на струята, но тези симптоми могат да бъдат причинени също така и от доброкачествени заболявания на простатата.
  • Кой е изложен на риск?
Според експертите това са мъжете на възраст над 65 години - 80% от болните от рак на простатата са на тази или по-висока възраст.
От съществено значение е наследствеността. Ако по-големи братя, чичовци, бащи и дядовци имат това заболяване, рискът от развитие на рак се увеличава значително и при по - младите членове на семейството.
Третият аспект, свързан с повишен риск е храненето. Големи количества мазнини според лекарите са благодатна почва за развитието на тумор на простатата, затова се препоръчва в диетата на зрелите мъже да има повече фибри.
  • Как започва ракът на простатата?
За съжаление в ранните си стадии ракът на простатата е безсимптомен. Това прави откриването му плод на случайност и годишните профилактични прегледи целят именно да диагностицират карцином, който е в начална фаза.
  • Какво не бива да се пренебрегва?
Около 40% от случаите на рак на простатата се откриват, когато заболяването е метастазирало в цялото тяло и лечението не е ефективно. Мъжете се обръщат към лекар три пъти по-рядко от жените, но ако почувстват някой от следните симптоми е препоръчително да се преборят с предубежденията си и да посетят уролог:
  • зачестено уриниране
  • по-трудно започване на уринирането
  • по-слаба струя
  • влошаване на сексуалния живот
  • трудна ерекция
  • болки при уриниране или еакулация
  • кръв в спермата