Димитровград, Бабин пазар, проект
Димитровград, Бабин пазар, проект / Община Димитровград
Предстоящата реконструкция и модернизация на Зеленчуковия пазар в Димитровград обсъдиха с търговците кметът Иво Димов, заместникът му Светослав Стойков и управителят на „Общински пазари“ Ангел Колев. На среща в зала „Гроссето“ днес те представиха пред тях предвижданите промени.

Целта ни е да се изградим максимално удобно и ефективно съоръжение, което ще осъвремени облика на пазара и ще подобри условията на работа за вас и удобството на клиентите, каза кметът Иво Димов.

Димитровград, Бабин пазар, проект
Община Димитровград

Това е втора подобна среща от началото на годината и се провежда по инициатива на градоначалника, за да запознае търговците с идейния проект и предвиденото разпределение на търговските обекти на зеленчуковото тържище, информират от пресслужбата на общината.

Димитровград, Бабин пазар, проект
Община Димитровград

Проектантът на обекта- архитект Румен Несторов разясни новите конструктивни решения за Бабин пазар. Стана ясно, че са предвидени освен по два реда маси и 8 павилиона със собствени санитарни възли, като 4 от самостоятелните обекти ще бъдат за цветя. За тях е обособено пространството в южната част на пазара. 4 от павилионите ще бъдат за хранителни стоки - риба, месо, хляб и млечни продукти.

Обсъдена бе и идеята да се създаде сектор за сезонна продукция в началото на северната част на пазара с маси, такси за които да се плащат ежедневно.

Димитровград, Бабин пазар, проект
Община Димитровград

Новата визия на Бабин пазар предвижда покривът да бъде на височина в най-ниска точка от 3.5 м и най-висока - 6м, като една част от конструкцията му ще бъде с прозрачни панели. Ще се затвори пространството зад търговците и ще се изградят два прилежащи паркинга. Ще има също заведение и административна сграда, съобщават от общината в Димитровград.

Докато тече ремонтът на Бабин пазар търговците ще бъдат настанени временно от северната страна на бившия магазин "Билла". Предвиденият срок за изпълнение на обекта е 200 дни, а  преместването на масите ще започне след Великден по желание на самите търговци. Те настояха пред кмета да се заплащат такси на новото място, за да си гарантират ползването. Кметът сподели, че първоначалните му намерения са били докато трае ремонтът на Бабин пазар да освободи търговците от такси с оглед по-неблагоприятните условия на новото място, но след като изслуша аргументите им той заяви, че ще внесе докладна в Общинския съвет таксите да бъдат намалени наполовина, информират от администрацията.
След проведена анкета сред наемателите на Бабин пазар, до момента 100 от тях са заявили желание да продължат работата си на отсечката от северната страна на бившата "Билла".

В края на миналата година Министерският съвет отпусна целево 1 520 000лв. за ремонт и обновяване на съществуващия от десетилетия Зеленчуков пазар в Димитровград.