Потушен е пожарът в Сакар планина, който бушуваше в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Младиново и Момково и на любимецкото Васково от миналата събота, съобщиха от пожарната.

Още снощи екипите огнеборци, лесничеи и доброволци успяха да овладеят огнищата, който се разпростираха на площ 15 000 декара, от които 7000 декара гора.

Овладяха пожара в Сакар планина

На място ще остане дежурен екип, който да следи за евентуални разпалвания. Засега не е отменено бедственото полежение в община Свиленград, което изтича днес в 23:59 часа според заповедта на кмета арх. Анастас Карчев.

Остава в сила и заповедта на областния управител на Хасково Гинка Райчева за забрана на всякакви лесотехнически и земеделски дейности на територията на областта до 27 август.

За особено недопустими се смятат дейностите по почистването на стърнища, пасища, ливади и горски територии. В региона е обявен най-високият индекс за пожароопасност.

Пожарът възникна от пасище в землището на свиленградското село Младиново, а една от вероятните причини е човешка дейност.
Николай Грудев, БТА