Големият пожар, който бушува вече трети ден в Сакар планина в землищата на свиленградските села Пъстрогор, Младиново и Момково и любимецкото село Васково, и който обхвана 15 000 декара площи, от които 7000 - гора, е овладян. Това съобщиха от областната администрация в Хасково. Броят на дежурните екипи, които остават на огнището тази нощ, ще бъде намален.

Към 19:00 часа тази вечер борбата с огъня продължаваха 15 команди пожарникари, три автомобила на лесничейството, шестима души доброволци от Свиленград и 20 души от местното население, както и осигурените от Община Свиленград две водоноски и две тежки верижни машини.

Пожарът в Свиленградско се разрасна, бедственото положение остава в сила (ВИДЕО)

Заради размерите на огнената стихия вчера кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев обяви бедствено положение. Също от вчера в сила е заповед на областния управител за забрана на всякакви лесотехнически и земеделски дейности на територията на областта. За особено недопустими се смятат дейностите по почистването на стърнища, пасища, ливади и горски територии.

Пожарът възникна миналата събота от пасище в землището на свиленградското село Младиново, а една от вероятните причини е човешка дейност.



 
Николай Грудев/БТА