Удължиха  разследването срещу родилката от Сталево, убила бебето си
Удължиха разследването срещу родилката от Сталево, убила бебето си / Дарик радио, Хасково, Архив
Експертизи бавят вече повече от година приключването на разследването срещу 33-годишната Невена Тенева от димитровградското село Сталево, убила новороденото си бебе.  Срокът на досъдебното производство е удължен за 7-и път, съобщиха от прокуратурата. Причина са очакваните резултати от експертизи, които не са пристигнали до изтичане на предишния срок в края на миналия месец. Чакат се психолого-психиатрична и съдебно-медицинска експертизи, посочват от държавното обвинение.
 
Шокиращата история на ул. „Райко Даскалов” № 7 в димитровградското село Сталево бе разкрита в нощта на 27 януари м.г., след сигнал до полицията от жители на селото. Тогава пред къщата, която Невена обитава с родителите и двете си деца от различни бащи, пристигат 3 полицейски коли от районното управление и мобилната криминална лаборатория от хасковската областна дирекция на МВР. Невена първоначално отрича да е била бременна и да е родила, но на път към Хасково за медицински преглед признава какво се е случило. Тя е родила момиченце в стаята, където са спели другите й две деца- момчета. Изнесла голото бебе на студа и го оставила там. Когато починало, го сложила в чувал и го хвърлила зад плевня до къщата.
 
След 3 денонощия в ареста, районната прокуратура в Димитровград наложи на Невена най-леката мярка за неотклонение - "подписка". Срещу нея се води разследване за убийство от майка на рожбата и веднага след раждането. Предвиденото от закона наказание е до 3 г. затвор.

Удължиха  разследването срещу родилката от Сталево убила бебето си
netinfo

Двете деца на 33-годишната Невена са изведени от дома й още в нощта, когато случаят бе разкрит и настанени в приемно семейство. По-голямото момченце вече е на 8 години и е във втори клас, а малкото- на 2.9 г. посещава ясла. От извеждането им двете са настанени при трети приемни родители, като „Закрила на детето” продължават да следят случая. Невена е депозирала молба децата да й бъдат върнати, като за целта изпълнява предписаните от отдела мерки. Тя се е устроила на работа в шивашка фирма, преминала е през обучение в ЦОП за повишаване на родителския капацитет, напуснала е дома на родителите си в с. Сталево и кандидатства за общинско жилище. Поддържа редовно връзка с двете момченца, като срещите й с тях са под наблюдението на специалисти от „Закрила на детето”. Дали децата ще й бъдат върнати, зависи и от изхода на съдебното дело, чиято развръзка се бави повече от година.