/ iStock/Getty Images
Прокуратурата разследва незаконно държане на металдетектори, археологически находки, стоки на известни търговски марки и цигари без бандерол в Харманли по образувани две досъдебни производства, съобщиха от държавното обвинение.

При специализирана полицейска операция в града на 14 март са били извършени претърсвания и изземвания на два адреса - частен имот и офис.

Задържаха иманяри в Димитровградско

Там са били намерени и иззети два металдетектора, множество монети, предмети, обеци и пръстени, имащи белезите на археологически обекти по Закона за културното наследство и дрехи, носещи знаци на защитени търговски марки, за чието използване притежателят им е нямал разрешение.

Същия ден при специализираната полицейска операция са били извършени претърсвания и изземвания и в друг частен имот в Харманли. В жилището са намерени четири металдетектора, археологически обекти и акцизни стоки без бандерол - 586 броя кутии цигари.

Прокуратурата е била уведомена за следствените действия след приключването им от разследващ полицай. 

В хода на разследването, и по първия, и по втория случай, няма привлечени към наказателна отговорност лица и съответно взета мярка за неотклонение или за процесуална принуда, уточниха от прокуратурата. По досъдебните производства предстоят множество следствени действия.
Николай Грудев, БТА