Окръжният прокурор: Чист съм пред съвестта си
Окръжният прокурор: Чист съм пред съвестта си / netinfo

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет изслуша участниците в изнесените преди седмици записи на разговори между магистрати. След изтичането на СРС-тата се породиха съмнения за машинации при избора на членове на ВСС, в частност Камен Ситнилски.

Първа от ВСС днес излезе Миглена Тянкова, председател на Окръжния съд на Хасково. Тянкова  каза, че от записите не може да се направи изводът, че при избора на кадровици е имало задкулисни игри, а това е плод на някой, който се опитва да манипулира системата и точно затова е решил да разпространи и СРС-тата.

Малко след това сградата на Висшия съдебен съвет напуснаха и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов и окръжният прокурор на Хасково Иван Ванчев. И Христов и Ванчев заявиха, че са чисти пред съвестта си и не може да става и дума за манипулации.

Членът на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски каза, че ще напусне поста си, ако се докаже, че е манипулирал магистрати. Това можело да стане чрез анонимна анкета.

Ситнилски също беше изслушан от етичната комисия на ВСС, заради поредния скандал с изтекли записи на разговори от СРС-та. Те породиха съмнения за възможни задкулисни игри при избирането на началниците в съдебната система.

„Аз мисля, че ВСС трябва да довърши своята проверка докрай. Даже предложих на колегите на комисията да обсъдят възможност или една временна комисия да се създаде или същата комисия, да извърши една анонимна анкета сред нашите избиратели - делегатите от делегатското събрание, като зададе три въпроса. Някой въздействал ли е и манипулирал ли е? Този някой кой е? И ако колегите отговорят„Да, еди-кой си манипулира", да си заминаваме. Ако колегите отговорят „Не, никой не ни е", тогава да продължаваме работата", обясни Ситнилски.