ОИК: Димитровград няма режим за ползване на общинския герб!
ОИК: Димитровград няма режим за ползване на общинския герб! / DarikNews, архив
ОИК: Димитровград няма законен герб!
45735
ОИК: Димитровград няма законен герб!
  • ОИК: Димитровград няма законен герб!

Община Димитровград няма законно одобрени по предвидения нормативен ред символи- до този извод стигна Общинската избирателна комисия по повод депозирана до нея жалба, в която се твърди, че една от политическите сили, регистрирани за участие в местния вот, е използвала неправомерно в агитационните си материали герба на общината. Жалбата е депозирана вчера и в нея се посочва, че "като официален общински символ представянето на герба и използването му следва строги норми и правила".

С оглед установяване на твърденията ОИК изисква от общинската администрация незабавно да предостави информация има ли утвърдени символи и с какъв акт, пише в решението на комисията. Оказва се, че с решение от началото на месец май 2000 г. местният парламент е обявил конкурс за герб, знаме и сомвол на Димитровград, определена е и комисия за целта, но последващо решение на Общински съвет за утвърждаването им и регламентиране режима на ползване- няма, макар и години наред представените в конкурса от художника-хералдик Христо Танев проекти за герб, символ и знаме на практика да се използват. Те са били класирани и на първо място от двама участници в конкурсната процедура, която обаче така и не е била доведена до финал с акт на местния парламент, който да регламентира при какви обстоятелства, кой и как може да ползва официалната символика на общината, е записано в писмото-отговор до ОИК, разказа председателят й Димитър Гавазов. Чуйте в звуковия файл.

Секретарят на община Димитровград Диана Димитрова уточни, че с решение на местния парламент от 21.09.2001 г. е утвърден протоколът на комисията от конкурса, но не е уточнен режимът за ползване на символите.