/ iStock/Getty Images
Районна прокуратура - Свиленград привлече като обвиняем и задържа 35-годишен мъж за подпомагане на 13 граждани от Афганистан да преминат незаконно през страната, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Ф.П. /35 г./ е бил уличен в това, че на 12 декември в землището на село Младиново, община Свиленград, противозаконно подпомогнал чужденците да преминат през страната в нарушение на закона.

Установено е било, че афганистанците влезли в България от Гърция през "зелена граница" в землището на Свиленград. Наблизо с автомобила си ги чакал обвиняемият Ф.П., който ги качил, след което се насочил към вътрешността на страната. В землището на село Младиново обаче възникнала катастрофа с друг лек автомобил.

Интерпол хвана над 200 души за нелегален трафик на мигранти

Обвиняемият Ф.П. напуснал местопроизшествието, като изоставил и нелегалните мигранти в моторното превозно средство. За случая бил подаден сигнал на тел. 112. Незабавно били предприети издирвателни мероприятия от служители на "Гранична полиция", в хода на които е бил издирен извършителят. Чуждите граждани са били настанени в център за мигранти.

Ф.П. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура - Свиленград, допълват от прокуратурата.