/ Дарик Добрич
Служителите на Паспортна служба в Хасково ще работят в неделя, когато са изборите за европарламент, съобщават от полицията. От 8:30 до 19:30 часа служителите на МВР ще вадят валидни документи на онези, които са си загубили личната карта, за да може да упражнят правото си на вот.

Обучават СИК в Хасково

От МВР-Хасково съобщиха, че от днес, българските граждани, които нямат издадени лична карта или не притежават валидни документи, защото са изгубени, откраднати, унищожени, повредени или с изтекъл срок ще имат възможност да гласуват.

Само две партии с депозит за плакати в Хасково, в 43 СИК - машинно гласуване

В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност или лична карта с изтекъл срок на валидност;

14 души от община Хасково ще гласуват в подвижна избирателна кутия

При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 23 май 2019г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват, обясниха от ОД на МВР Хасково.

За да бъде издадено удостоверение е необходимо:
  1. Гражданите лично да подадат искане в ОД на МВР или РУ при ОДМВР за дните 21 май 2019г до 25 май 2019г от 8,30 до 17 часа и на 26 май 2019г. от 8,30 до 19 часа.
  2. Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за членове на Европейския парламент от Република България се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта.
  3. В случай на подадено и регистрирано по постоянен адрес заявление за издаване на лична карта, удостоверение може да се издаде във всяко РУ, СДВР и ОДМВР независимо от обявения постоянен и настоящ адрес.
Удостоверения за заявен постоянен и настоящ адрес се издават от общинска администрация. Документът от МВР се издава, за да послужи само пред секционната избирателна комисия и е валидно единствено в изборния ден.