Корен, военни, учение
Корен, военни, учение / Дарик радио, Хасково
Тактическо учение „Peace Sentinel 2017” / „Мирен страж 2017”/ се проведе днес на Учебен полигон Корен. То е част от многонационалното учение с висока видимост „Seber Guardian-17”. Наблюдавано бе от висшето командване на Българската армия, представители на министерството на отбраната, командири на съюзническите и партньорски сили, заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, медии.

Корен, военни, учение
Дарик радио, Хасково

В учението с бойна стрелба участваха над 1000 военнослужещи от  3-ти механизиран батальон от 61-ва механизирана бригада, от армията на САЩ, рота „Алфа” от Трета пехотна бригада и един пехотен взвод от армията на Република Сърбия. Над 50 бойни единици техника и над 150 единици транспортна и специализирана бяха включени в демонстрационните тактически действия на съюзническите и партньорски войски.
 

Корен военни учение
Дарик радио, Хасково

Планиращ учението бе генерал-майор Михаил Попов- командир на Сухопътни войски, провеждащ учението бе бригаден генерал Пламен Йорданов-к омандир на 61-ва механизирана бригада и директор на учението бе полковник Деян Дешков- зам.командир на 61-ва механизирана бригада.

Корен, военни, учение
Дарик радио, Хасково

„Излизане от обкръжение на механизиран батальон, поддържан от артилерийска батарея в хода на отбранителна операция на механизираната бригада” бе темата. Учението се проведе по общ сценарий, който описва ескалиране на политическа криза във военен конфликт между фиктивни държави и държави от НАТО. Така бе направена оценка на способностите на 3-ти механизиран батальон да планира и провежда операции в хода на конвенционален военен конфликт с висок интензитет. В края на учението днес бе дадена висока оценка за подготовката и бойните умения на участващите в операцията сили от България, САЩ и Сърбия.