Към 17.00 ч.: 66% гласували в Минерални бани, 47,73% в Димитровград
Към 17.00 ч.: 66% гласували в Минерални бани, 47,73% в Димитровград / netinfo

Най-висока активност за местния вот в региона регистрира засега Община Минерални бани - 66%, отчитат от ОИК там.

Само една жалба за агитация с чашка е постъпила до общинската избирателна комисия в Димитровград към момента. В жалбата се посочва, че в избирателните секции, разположени в спортната зала на града, черпили с кафе в чашки, върху които са изписани номерът и името на един от основните претенденти за кметския пост. Проверката на ОИК обаче, не е намерила въпросните чаши за кафе и е посочила в решението си, че жалбата е неоснователна. Към 17.00 ч. избирателната активност е  47,73% за местните избори, съобщават от ОИК. До този час в 91 секции на територията й са гласували  23 344  души от включените в избирателните списъци 48 934.

За националния референдум активността е по-ниска - 35,45%, като вота си са дали 18 287 от 51 648 души, които имат право да гласуват на територията на община Димитровград в националното допитване.

В Симеоновград - 57% за местните избори, 26% за референдума. Не е подадена нито една жалба, както и през цялата предизборна кампания, уточняват от ОИК.

Изборният ден не мина и без инциденти. Голямо парче мазилка се е срутило от тавана в секция „Сакар” в Свиленград, което прекрати за 20 минути гласуването. Инцидентът е станал в обедните часове, като мазилката с размер от около 1 кв.м е паднала върху един от членовете на секционната комисия. За щастие жената не е пострадала, а от ОИК увериха, че проблемът е отстранен и гласуването е продължило. Само една жалба за семейство без постоянен адрес в Свиленград, което искало да гласува за националния референдум, без обаче да са подали необходимото заявление, отчете председателят на комисията Веса Ходжева. Няма сериозни сигнали за опорочаване на изборния процес в Свиленград, категорична бе Ходжева.

В крайграничния град активността към 17.00 ч. е 51,4%  за местни избори, а за референдум - 38,9%.

В Харманли ОИК отчита 50% активност за местните избори, а за референдум - 25%.