4етажна торта и 8 казана курбан за 68 г Димитровград
4етажна торта и 8 казана курбан за 68 г Димитровград / netinfo
Наситена с разанообразни събития е и днес празничната програма за 70-годишнината на Димитровград. От 9 ч. на тенис кортовете продължава турнирът по тенис, а от 10 ч. е финалът на този по спортен бридж в хотел "Славяни". 

От 10 ч. до 13 ч. за първи път ще бъде отворен за посещения ретро апартаментът на бул. "Благоев" 9, къдете ще се помещава и Туристическият информационен център. Събитието е с мотото „#70yearsdimitrovgrad”.

Димитровград, Ретро апартамент
Исторически музей, Димитровград

Атрактивният ретро апартамент пресъздава времето от социалистическия бит  след 1951 г.,  когато вече са построени първите жилищни блокове в новия град и хората се нанасят, за да живеят по начин, различен от познатия им на село, коментират от димитровградския Исторически музей. Правят се първите опити за създаване на удобство и уют, а до тогава пристигналите от всички краища на България бригадири, са настанени във временни дървени постройки и палатки. 

Поради недостига на жилища в началото в новопостроените апартаменти се настаняват по две семейства. Семейството, което е имало деца се е разполагало в спалнята и още една стая, а това без деца в отделна стая. Кухнята, банята и тоалетните са били общи за всички обитатели на жилището, разказват от музея.

Димитровград, Ретро апартамент
Исторически музей, Димитровград

Ретро апартаментът- своеобразен музей на соц бита, се състои от четири стаи. Всички предмети, показани в него са автентични. Най-атрактивна е кухнята, където бе изградена и мивка от тухли, типична за времето. По това време във всяка кухня е имало легло с пружина, дървена маса, на която са се хранили и традиционния бял бюфет и посуда - съдове, чаши, чайници и други. 

Димитровград, Ретро апартамент
Исторически музей, Димитровград

Останалите стаи са: спалня с гардероб от онова време, детско легло и кът за ръкоделие, съществувал във всички жилища, където жената е шиела и бродирала. Моделите жените са копирали от популярните за времето си списания. В този кът на една маса са наредени шевна машина, списания, различни ръкоделия и модели.

Гостната или всекидневната е стаята, в която се намира голяма масивна полирана маса с тежка пюшена покривка и т.нар. полирован бюфет, където са се нареждали по-скъпите сервизи. Интериорът се допълва от радио, грамофон и телевизор "Опера", който се очаква да работи, за да могат посетителите да визуализират на живо черно-бялата картина на екрана. Във всички стаи има характерните за онова време жакардови килими и ковьорчета по стените.

Четвъртата стая е обзаведена като кабинет, като е предвидено в бъдеще там да се помещава Туристически информационен център на Димитровград.

Курбан за за здравето и благоденствието на димитровградчани ще бъде осветен в 10.30 ч. от архиерейския наместник  Георги Тодев до храм "Св. Димитър". Курбанът е лично дарение на кмета Иво Димов, информират от администрацията му. Инициативата започна след поредицата от наводнения в общината през 2014 г. От тогава ежегодно за празника на града Димов дава курбан. Тази година от майстор-готвачи ще бъдат сготвени 5 овце в 7 казана, а курбанът- раздаден за здраве.

Също в 10.30 ч. в централна градска част започва Детски панаир с 9 творчески работилници. Деца и родители ще се радват на полудневна програма с напълно свободен достъп, като проектът се осъществява от Фондация "Изиарт" с подкрепата на общината, информират от администрацията.
Работилници по тубизъм, кукерски маски, архитектура, стенопис, урбанистична игра, цветя от салфетки, сапунена работилница и научни експерименти ще има за децата днес от 10.30 часа, в градината пред Исторически музей. Музеят се включва с играта „Търсачи на съкровища”, която по забавен начин запознава децата с културно-историческото наследство на Димитровград.

Програмата за 70-годишнината на Димитровград продължава в късния следобед. От 18ч. на стадион "Раковски" е Турнирът по футбол на малки врати.
Час по-късно, в 19 ч., на сцената в парк "Марица" е концертът на талантите от клубовете на хората от третата възраст, чието мото е: „С много труд, с любов и песен съградихме!”.

От 20 ч. в лятната читалня на градската библиотека - „Един разговор за любов и още нещо” с участието на Катерина Евро и Георги Мамалев. Веднага след това, от 21 ч. на площада пред библиотеката, е финалното за днес събитие- Лятно кино с прожекция на филма „Оркестър без име”.