/ Агенция "Митници"
Митническите служители от ГД „Митническо разузнаване и разследване“ и ТД "Южна морска" откриха близо 2 кг контрабандни златни накити при проверка на товарен автомобил. съобщиха от Агенция "Митници".

Иззеха контрабандни златни накити за над 500 000 лв. на „Капитан Андреево”

На 27 юни, на "Капитан Андреево" пристига товарен автомобил с турска регистрация, превозващ стока от Турция през България за Кралство Нидерландия. По метода „анализ на риска“ превозното средство с водач турски гражданин е селектирано за щателна митническа проверка.

Във фабрични кухини на шофьорската кабина митническите служители установяват, че в шест картонени кутии са укрити общо 676 артикула- пръстени, гривни, колиета, синджири, медальони и обици, всички от жълт метал. Направената от вещото лице експертиза установява, че накитите с тегло 1977 грама са от 14-каратово злато на стойност 162 114  лева.

Златни накити за близо 130 000 лева откриха митничари

Контрабандните златни накити и товарния автомобил са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

Водачът на товарния автомобил, е бил привлечен към наказателна отговорност. Спрямо него е била взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5 000 лева, както и е наложена мярка „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на прокуратурата.