Хасковските астрономи ще следят пълно лунно затъмнение тази нощ
Хасковските астрономи ще следят пълно лунно затъмнение тази нощ / dariknews.archive

Тази нощ ще може да се наблюдава Пълно лунно затъмнение. То е първото от четири години насам лунно затъмнение, което ще се вижда от нашата страна, а следващото ще бъде чак през 2018 година, информират от Астрономическата обсерватория при Хасковския младежки център.

Това Пълно лунно затъмнение е уникално и по още няколко причини. То съвпада с т.нар. „Супер Луна“ - пълнолуние, при което Луната е в най-близката си точка до Земята. От друга страна това затъмнение завършва т.нар. „тетраед“ от четири последователни пълни лунни затъмнения.

Т.нар. „кървава Луна“ или пълната фаза на затъмнението, при която нашият спътник се обагря в червено, ще може да се види при ясно време в интервала между 5:11 ч. и 6:23 ч. на ранния понеделник. Възпитаниците на Астрономическата обсерватория при Младежки център - Хасково ще проследят и документират явлението от наблюдателната площадка на обсерваторията с помощта на различни телескопи и фотоапарати. А за да се полюбуват хората на този красив астрономически спектакъл, не са нужни специални уреди и условия. Достатъчно е само да станат рано и намерят Луната на небето, обясняват от Обсерваторията.