Григор Димитров: Дадох всичко от себе си
Григор Димитров: Дадох всичко от себе си / Gulliver/GettyImages

Григор Димитров призна, че ще му трябват няколко дни да приеме драматичното си отпадане на полуфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Българинът загуби от шампиона от 2009 година и девети в схемата Рафаел Надал (Испания) с 3:6, 7:5, 6:7(5), 7:6(4), 4:6 след почти пет часа игра. "Никога не е лесно да се загуби подобен мач.

Въпреки всичко, съм щастлив от много неща. Смятам да остана позитивен и с високо вдигната глава. Със сигурност Рафа заслужава всичкото уважение, защото той е страхотен боец, голям състезател. В същото време за мен беше чест да участвам в такъв мач срещу него. Тази среща показа, че съм на прав път", каза Димитров. "Ще се опитам да извлека позитивите от този месец в Австралия. Със сигурност ще анализирам мача и ще видя какво можеше да направя по-добре. Но определено мога да кажа едно, че дадох всичко от себе си на корта. Горд съм от това. Горд съм с екипа ми, с треньора. С всички, които се грижеха за мен през този месец. Беше много тежко и интензивно. Сега можем малко да починем, след което отново се връщаме към работата", каза още той. Димитров призна, че това е била една от най-емоционалните срещи в кариерата му.

"Със сигурност бих сложил този мач след най-емоционалните в кариерата ми. Мисля, че за първи път играя над четири часа и половина. Чувствах се добре. Дори с наближаването на петия час усещах, че имам енергия, което е прекрасно. За нещастие единствено резултатът не беше в моя полза. От друга страна натрупах изключителен опит срещу играч като Рафа. Той наистина показа защо е Рафа именно днес", заяви хасковлията. "В петия сет усещах, че при някои разигравания той сякаш се движи по-бавно. Но той има толкова опит и знае в кои моменти трябва да вложи максимума. Мисля, че това беше ключово. Особено на двете ми възможности за пробив (б.а. при 4:3 и 40:15 в петия сет). Мисля, че при първата можех да направя малко повече с удара, но не успях. След това той вдигна нивото. Това, което правят великите играчи, е да обръщат хода на мача в такива ситуации с изключителни удари. Точно това направи Рафа", каза още той. Димитров призна, че е разочарован, но ще се опита да използва позитивите от двубоя в предстоящия сезон.

Надал: Страхотен мач, Григор бе невероятен

"Със сигурност съм разочарован, но нямам причина да се отчайвам, защото това беше едва вторият ми полуфинал в турнирите от Шлема. Ще се опитам да извлека позитивите и да надградя. Борих се до края, физически се чувствах добре, въпреки изтощителните разигравания. Въпреки разочарованието, това ще ми даде увереност за следващите турнири", каза Димитров. "Естествено в следващите три-четири дни ще бъде трудно за мен да преглътна тази загуба, защото наистина бях много близо. От друга страна съм доволен от играта си. Началото на годината беше страхотно. Записах десет поредни победи. Това не се случва много често", допълни той. Българинът за първи път игра полуфинал в Големия шлем на "Уимбълдън" през лятото на 2014 година.

"Чувствах се по подобен начин тогава. Единствено не бях толкова напрегнат. Мисля, че на "Уимбълдън" бях доста нервен в първия сет и половина. Няма да лъжа. Просто бях нервен. Днес просто се събудих и се почувствах както преди всеки друг мач. С времето трупаш опит и успяваш да се справиш с тези емоции. Именно върху това наблягаме с треньора ми", каза още Димитров.