/ Регионален исторически музей-Хасково
Гробницата е първият български обект, който ще носи знака за европейско наследство
На 28 април Европейската комисия награди Тракийската гробница в село Александрово със знак за Европейско наследство, съобщиха от Регионален исторически музей-Хасково.

От 2013 г. насам са наградени общо 60 обекта, които имат основополагащо значение за създаването на съвременна Европа. Гробницата в Александрово е първият български обект, който ще носи знака за европейско наследство.

Предлагат гробницата в Александрово за световен паметник на ЮНЕСКО

На официална церемония в Брюксел, на 13 юни, Комисията ще награди избраните общо 12 обекта за 2021 г. и ще раздаде официалните табели със знака, който да бъде поставен на входовете на обектите.

Обектите на европейското наследство вдъхват живот на наративното послание за Европа и на историята, която стои зад него. Те имат за цел популяризиране на символните европейски ценности и на важната роля, която тези обекти играят в историята и културата на Европа.

Регионален исторически музей-Хасково

Тези обекти предлагат и ценни образователни дейности, особено за младите хора. Обектите на европейското наследство могат да бъдат посещавани поотделно или като част от мрежа.

Те безспорно допринасят за сближаването на Европейския съюз и неговите граждани.