/ Дарик радио, Хасково
Фестивал на зимната обредност и коледна трапеза с 200 ястия на площада в Димитровград
100085
Фестивал на зимната обредност и коледна трапеза с 200 ястия на площада в Димитровград
  • Фестивал на зимната обредност и коледна трапеза с 200 ястия на площада в Димитровград
Домакин на Фестивал на зимната обредност и коледарските песни и кулинарното изложение "Коледна трапеза" е днес, на Игнажден, Димитровград. 11 местни състава и такива от съседни общини представят обичаи и коледарски песни на централния площад.
 
Традиции и обичаи на Игнажден - внимавайте кой пръв ще влезе в дома ви (ВИДЕО)


Програмата на фестивала включва възстановка на зимни обичаи от читалищата в селата Крум, Каснаково, Голямо Асеново, Сусам и Меричлери, коледарски групи от селата Радиево, Долно Белево, Брод и Тракия, три детски състава- от Черногорово, Крепост и Странско. Представянето им оценява жури с председател академик Крум Георгиев.

Коледна трапеза, Димитровград
Дарик радио, Хасково

В седмото издание на вече традиционното кулинарно изложение "Коледна трапеза" близо 200 характерни за коледните и новогодишни празници ястия по автентични семейни рецепти показват над 130 участници от 25 читалища в четири раздела: обредни пити и погачи, постни, месни ястия и сладки изкушения. Предстои 70 автентични рецепти от димитровградската „Коледна трапеза“ да бъдат издадени в кулинарен сборник, за който общината отпусна 3000 лв.

Коледна трапеза, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Нов момент е коледен огън с Бъдник, запален на площада и представяне на местни майстори-занаятчии: дърворезбарят Георги Георгиев, Катя Тончева с пана и сувенири, изработени от сплъстена вълна, Цанка Стоянова с рисунки върху дърво, Христо Тилев с макетни дървени къщички и Таня Текнефезова с ръчно изработени накити.

Коледна трапеза, Димитровград
Дарик радио, Хасково

Почетен знак на община Димитровград бе връчен дна читалище „Съзнание“ от село Голямо Асеново по повод 90-годишнината му при откриване на фестивала. Отличието връчи председателят на общинския съвет Гергана Кръстева.

Чуйте още в приложения файл.