/ iStock/Getty Images
Започва унищожаването на птиците по хуманен начин във фермата в хасковското село Криво поле, в която бе установено огнище на птичи грип, съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково.

Около 15 000 кокошки-носачки предстои да бъдат евтаназирани с въглероден диоксид, познат още като "сух лед", поясниха специалисти.

Огнището на Инфлуенца А бе регистрирано и потвърдено в птицевъдния обект с 19 000 пернати в края на миналата седмица. Фермата е засегната за трети пореден път от заразата.

Около нея са определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат три села, и 10-километрова наблюдавана зона с 19 села. Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти.

Мерките по овладяването на епизоотията се извършват по график. Днес предстои и епизоотична комисия да влезе в обекта, посочи директорът на ОДБХ д-р Стойчо Курдов. Той прогнозира, че до края на тази седмица всички необходими мерки за ликвидиране на огнището ще бъдат изпълнени.
БТА