/ iStock/Getty Images
На днешно заседание на Областната епизоотична комисия са набелязани мерки за ликвидиране на огнище на инфлуенца в с. Стефаново, съобщават от пресцентъра на Областната администрация.

Огнището е установено във ферма в селото при т. нар. пасивен контрол – след взимане на проби и изпращането им в лаборатория в столицата за констатиране на наличие на геном на заболяването. Сред животните не се наблюдава смъртност.

Вече са предприети мерки за ликвидиране на огнището и спиране разпространението на заболяването. Определени са 3-километрова и 10-километрова зони, в които действа забрана на пазарите за животни. Затягат се и мерките за биосигурност.

В 3-километровата зона влиза и село Бранище, а в 10-километровата – селата Стожер, Плачидол, Богдан, Дончево и добричкият квартал „Рилци“, където също има птицеферми. От Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) припомнят, че домашните птици и фуражите трябва да бъдат на закрито.

Създадена е организация за хуманно умъртвяване на заразените животни. Определен е и лицензиран терен за тяхното загробване. Предстои ОДБХ да извърши дезинфекция на огнището.
БТА