Димитровград, КинеДок
Димитровград, КинеДок / Дарик радио, Хасково
"Документално киночасие" стартира в Димитровград
95133
"Документално киночасие" стартира в Димитровград
  • "Документално киночасие" стартира в Димитровград
Висококачествено документално кино от 8 държави ще бъде прожектирано в дом-музей „Пеньо Пенев“ до края на годината. Димитровград е 9-то населено място в страната, което се присъединява към проекта „КинеДок“. Гост в музея бе координаторът му за България Александър Угрински. Темите на филмите са различни и ще допаднат на широк кръг от зрители, увери той.

Александър Угрински
Дарик радио, Хасково

За първи път тази година България се включва в „КинеДок“, като представяните на алтернативни места, различни от кино салоните филми са 16, два от които български. "КинеДок" е инициатива на Института за документално кино (IDF) в Чехия с подкрепата на Подпрограма МЕДИА на Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се с финансовата подкрепа на „Национален филмов център“, Фонд „Култура“ на Община Варна, Програма „Варна - Европейска младежка столица 2017“ и Национален фонд „Култура“.

Димитровград, КинеДок
Дарик радио, Хасково

"Чрез филмите ще се докосваме до теми, които да възпитават, както нас, така и по-младото поколение и ще ни помогнат да се променяме, да надграждаме и да ставаме по-добри", коментира уредникът на дома-музей Живка Шишкова. Чуйте я в приложения файл.

Първият представен филм бе полската продукция „Кралицата на тишината“. Миналата седмица „КинеДок“ стартира и в Хасково, където домакин на прожекциите е Общностният център на ул. „Железни врата“ № 6, като прожекциите са всяка сряда до края на ноември.