КинеДок започва в Хасково
КинеДок започва в Хасково / КинеДок
Хасково е седмият български град, в който тази година ще бъдат представени успешни и пораждащи дискусии документални филми от Източна Европа, напълно безплатно за широката публика. Инициативата се нарича КинеДок и протича едновременно в 8 държави - Чехия, Хърватия, Словакия, Унгария, Полша, Румъния, Норвегия и за пръв път през 2017 г. – България, като в страната тя се реализира в 8 населени места, сред които и Хасково.
 
Прожекциите стартират от днес, като домакин в Хасково е Общностният център на ул. „Железни врата“ № 6. От 14:00 часа там ще бъде представен „Нормален аутистичен филм“, избран за най-добър документален в Чехия за 2016 г. Следват прожекции всяка сряда до края на ноември, като пълната програма е на фейсбук страницата на проекта КинеДок.
 
Международно жури от страните-участници гласува и избира по 2 филма от всяка от 8-те държави и така общо 16-те заглавия се прожектират безплатно през цялата година.
 
КинеДок е инициатива на Института за документално кино (IDF) в Чехия с подкрепата на Подпрограма МЕДИА на Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се с финансовата подкрепа на „Национален филмов център“, Фонд „Култура“ на Община Варна, Програма „Варна - Европейска младежка столица 2017“ и Национален фонд „Култура“.