Димитровград иска Паметника на съветската армия
Димитровград иска Паметника на съветската армия / Darik News, архив
Димитровград иска Паметника на съветската армия
79540
Димитровград иска Паметника на съветската армия
  • Димитровград иска Паметника на съветската армия

Димитровград да приеме Паметника на съветската армия, ако той бъде демонтиран, реши с мнозинство местният парламент. Предложението бе внесено от председателя Стефан Димитров, който се аргументира с взето преди години от столичния общински съвет решение за демонтиране на паметника, както и с решението на димитровградския за Алея на монументалното изкуство от времето на тоталитаризма в парк Марица.

Темата очаквано нажежи политическите страсти в залата. Заместник-председателят на ОбС и лидер на местните социалисти Димитър Петров посочи, че въпросът за паметниците е болезнен за димитровградчани и определи като вандализъм премахването на паметника на Георги Димитров от централния площад в зората на демокрацията. Той припомни, че има решение на Общинския съвет за възстановяването му, което и до този момент не е изпълнено. Петров заяви, че категоричната им позиция е против това Паметникът на съветската армия да бъде демонтиран от столицата, но ако това се случи, разбира се, подкрепят идеята Димитровград да го приеме.

 

В дебата с политически и исторически аргументи се включиха Тодор Ташев, Данчо Данев и Сашо Спасов. При гласуването възникна проблем с част от устройствата на съветниците за електронен вот, което наложи да гласуват устно. Това затрудни преброяването, но в крайна сметка 21 бяха за и 8 се въздържаха, с което решението бе прието. В приложения файл чуйте дебата по докладната.