/ Община Ивайловград
бедствие в села на Ивайловград
97996
бедствие в села на Ивайловград
  • бедствие в села на Ивайловград
Частично бедствено положение е обявено за 3 ивайловградски села- Ленско, Соколенци и Меден бук. Това е станало със заповед на общинския кмет Диана Овчарова.
 

бедствие в села на Ивайловград
Община Ивайловград


Поради големия водосбор в района на Халка тепе и придошлата вода нивото се е вдигнало до 2 метра височина. Нанесени са щети в село Ленско, компрометирана е пътна настилка, отнесени са части от пътното платно, образували са се дупки от по 250 квадратни метра. 
Поради големия водосбор в с. Соколенци  има компрометирана пътна настилка. На пътя преди селото е образувана дупка с дълбочина 50 см и дължина 25-30 метра. Вторият засегнат участък е на около 200-300 метра от Соколенци и е с ширина 2 метра, дължина 50-60 метра. Част от пътя е непроходим, заради натрупани наноси и лепкава кал от нивите. В село Меден бук от придошлата река по дерето на с.Черна черква е отнесено половината от пътното платно между два водостока. Ширината на участъка е над 1,5 метра, дължината е около 5 метра.

5 села в региона без ток след валежите

Бедственото положение за трите ивайловградски села ще продължи до отпадане на обстоятелствата , които са послужили за неговото въвеждане.

В останалата част от Хасковска област ситуацията е спокойна, информират от областната управа. В момента слаби превалявания има  единствено по високите места в района на Тополовград и Минерални бани. Очакваните количества дъжд за днес са около 40 до 60 литра на квадратен метър, но те ще паднат по-късно тази вечер. Утре обстановката ще се успокои, но валежите ще продължат.  Към този момент единствено в селата Соколенци и Розино, община Ивайловград, няма електричество. Работи се по отстраняване на повредите. Навсякъде другаде в област Хасково захранването с ток и вода е нормално.
 

Още подробности в звуковия файл от кмета на Ивайловград Диана Овчарова