/ ThinkStock/Getty Images
5 села в региона без ток след валежите
97987
5 села в региона без ток след валежите
  • 5 села в региона без ток след валежите
"Ситуацията в Хасковска област към този час е нормална. Нощта също премина сравнително спокойно", съобщи областният управител Станислав Дечев в сутрешния блок на Дарик радио.

Интензивен дъжд валя около и след полунощ в почти целия регион. Най-много дъжд – 99,9 литра на квадратен метър е паднал в Симеоновград. Сериозно е количеството и в село Вълче поле, където са измерени 82 литра на квадратен метър, в Орешец – почти 80 литра на квадратен метър.

100 л на кв.м удави Симеоновград

В района на Ивайловград, по поречието на р. Арда, са паднали 74 литра на квадратен метър дъжд, а по поречието на р. Марица край Харманли количеството е почти 75 литра на квадратен метър.  Най-малко е дъждът в Любимец- около 20 литра на квадратен метър.

Въпреки силния дъжд и оргомното количество вода в Симеоновградско, ситуацията е спокойна, всички реки и канали са проверени и няма инциденти. Заради силния вятър и валежите без ток в този момент са ивайловградските села Железино, Пелевун, Кондово, Железаре и Пастрок. Екипите на електроразпределителното дружество работят по възстановяване на захранването.

В община Ивайловград, по пътя за село Меден бук, на един от острите завои, е подкопан пътят. Още снощи е изпратена техника, която да обезопаси и сигнализира опасния участък. Кметът на Ивайловград Диана Овчарова свика през нощта кризисния щаб, за да работи по този проблем и да се предотвратят евентуални инциденти.

Хората от селото са предупредени. Мястото е обезопасено и сигнализирано, но преминаващите от там трябва да са внимателни, предупреди и областният управител Станислав Дечев.

И днес кодове за опасно време в цялата страна

Един аварийно-спасителен случай има от тази нощ. Той отново е от община Ивайловград. В района на с.Ленско двама души са били евакуирани от дълбоко дере. Заради силния дъжд  водата е започнала бързо да се покачва, те не са могли сами да се изтеглят от мястото, затова са сигнализирали на 112 и аварийно-спасителен екип ги е спасил.

Във всички останали общини от областта обстановката е спокойна. И днес ще продължат обилните валежи от дъжд. Обявена е втора степен на опасност- очаква се след обяд отново да започнат интензивни валежи и гръмотевични бури. Лошото време ще продължи и утре, когато вече за нашата област кодът е жълт, но ситуацията е изключително динамична. Всички институции остават в готовност да реагират, увери областният управител Станислав Дечев.

Чуйте го в приложения файл.