Баница с булгур и извара печели във фестивала Кулинарното наследство на Тракия
Баница с булгур и извара печели във фестивала Кулинарното наследство на Тракия / Община Ивайловград

Куп награди бяха раздадени във фестивал на традиционните храни, поминък и занаяти, „Кулинарното наследство на Тракия", организиран от читалище „Пробуда 1914" в Ивайловград. Посетителите участваха в панорамен тур на защитена местност „Дупката", част от който бе постоянната етнографска експозиция в Паскалевата къща на Ивайловград и експозиционният център на родовата памет в читалището на кв. Лъджа. Със спектакъла „Съзвездие, наречено Любов" до магията на антична вила „Армира" се докоснаха туристите, за които бе организиран и винен тур.

 

Баница с булгур и извара печели във фестивала "Кулинарното наследство на Тракия"
netinfo

С „Вечер на последното вино" стартира фестивалът. Фолклорни състави от селата Славеево, Свирачи, Плевун и Покрован, както и този от квартал Лъджа участваха в него. Удостоверение „Майстор за един ден" получиха всички включили се в различни работилници. Как се правят бърканица, трахана, как се точи баница и зелник и как се пече под връшник видяха гостите. Освен участници от България свои щандове в изложението подредиха представители от Турция и Гърция.

Баница с булгур и извара печели във фестивала "Кулинарното наследство на Тракия"
netinfo

Отличие за „Най-дейно участие" получи групата от село Славеево. Плакет „Най-атрактивен щанд" грабнаха село Свирачи. Награда за „Най-добра етно визия" получи щандът на квартал „Лъджа". Награда за хляба си от лимец отнесоха „Новото тракийско злато". Кулинарните магьосници от село Свирачи бяха удостоени с още една награда- „Най-добро тестено изделие" за разточената и изпечена пред очите на гостите баница с булгур и извара. Майсторство в карвинга демонстрира Николай Радулов.

 

Баница с булгур и извара печели във фестивала "Кулинарното наследство на Тракия"
netinfo

След като комисията оцени кулинарните творения, всеки посетител можеше срещу символична сума да опита гозбите. Цените на ефектните сувеинири от щандовете също бяха минимални. Събраните средстсва ще бъдат използвани за благотворителни цели, информират от община Ивайловград.