Автобус с метан изгоря в Димитровград
Автобус с метан изгоря в Димитровград / DarikNews, Архив

Автобус от димитровградската линия 2 за кв. Черноконево е изгорял в късния следобед вчера близо до спирката на кв. Вулкан. Благодарение на бързата и адекватна реакция от шофьора, 20-те пътници са спасени. След като ги извел на безопасно разстояние от над 150 метра, той сигнализирал на полицията и пожарната за инцидента, уточни началникът на местната РСПБЗН Иван Пачов.

Автобусът, собственост на димитровградска фирма, е бил с метанова уредба. На покрива му са били инсталирани 6 бутилки метан. Оттам по метална тръбичка газта стига до двигателя и изпарителите, като налягането е около 200 атмосфери, обясни Пачов. Този тип уредби имат специален защитен пожарен вентил с олово, който при нагряване се стопява и пропуска метана в атмосферата. В случая тази задължителна защита е сработила и за около половин час бутилките са били освободени. Към това са били насочени и усилията на огнеборците- да не се допусне евентуален взрив. Каросерията на колата е напълно изгоряла. Автобусите горят много бързо, заради дунапрена в седалките и изолациите, които има. Достатъчни са няколко отворени прозореца и 10-15 минути, коментира Пачов.

Предстои експертиза да установи причините за възникване на пламъците. Първоначалните предположения са, че това е техническа неизправност в двигателя, който се намира в задната част на автобуса.

В районното управление на полицията съобщението за горящ автобус е било получено в 16,50 часа. Автопатрул веднага е отцепил района. По разказа на 56-годишния водач, колата се е самозапалила по време на движение от задната част в обсега на двигателя. Образувано е досъдебно производство, уточняват от областна дирекция „Полиция”.