Акциз на стойност милиони левове е възстановен на безмитни оператори в условията на правна неяснота
Акциз на стойност милиони левове е възстановен на безмитни оператори в условията на правна неяснота / netinfo

Акцизът на стойност 45 милиона лева, възстановен на “Братя Василеви”, заради който дисциплинарно беше уволнен началникът на митница Свиленград, е възстановен съгласно получени с 6-месечно закъснение инструкции от София. Това съобщи в интервю за Дарик вече бившият началник на свиленградската митница Стефан Марашев.

Заради правна неяснота, запитване до Агенция Митници как да процедира с акциза на горивата, той е изпратил още през февруари миналата година. Според правилата в Агенцията, отговор е следвало да получи до две седмици. Инструкциите обаче са дошли през юли и забавянето в системата не е прецедент. За да не противоречи на закона процедурата, която не е категорично уредена в българското законодателство, след получените указания от Агенция Митници, в Лукойл Нефтохим са сторнирани и отново издадени акцизни данъчни документи.

Казусът с горивата, които “Братя Василеви” не са купували директно от Нефтохим, а от Лукойл България и са продавали на безмитната бензиностанция на граничния пункт Капитан Андреево, не е бил единствен. В условията на същия правен конфликт са работили и безмитните оператори, които са продавали купени от Гърция, Турция и Румъния горива.

Проблемът е поставян многократно от регионалните митнически началници пред ръководството на Агенцията и не може да бъде мотив за уволнение, коментира Стефан Марашев. Той ще оспорва заповедта за дисциплинарното си уволнение в законовия срок, който изтича следващия понеделник. Според него, уволнението е поръчково и е част от масовата чистка в Агенцията след смяната на националното й ръководство.

Пред Дарик Стефан Марашев заяви, че през 6-те години, в които е бил началник на свиленградската митница, никой не е искал от него да отчислява пари за политически централи, или да осигурява трафик през контрабандни канали.

Интервюто с бившия началник на митница Свиленград чуйте в прикачения файл: