"Китна Тракия" събра стотици край сцените си
"Китна Тракия" събра стотици край сцените си / netinfo
67 фолклорни групи и 43 индивидуални изпълнители от 39 населени места и 21 общини участват днес в 52-я Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“  в Хасково. На двете сцени в лесопарк „Кенана“ те ще се представят на две сцени,

На първа сцена фолклорните групи ще бъдат оценявани от жури с председател  Георги Андреев, почетен гражданин на Хасково, композитор и диригент на оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. В състава са хореографът Агрипина Войнова и народната певица Елена Беделева.

На втора сцена участниците ще бъдат оценявани от жури с председател Златка Тимонова - хореограф и художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Златна Тракия, с членове: Фанка Койнарова – народна певица и Диляна Пецова – етнограф в Регионален исторически музей – Хасково.

Във всяка от конкурсните категории Община Хасково присъжда златен, сребърен и бронзов медал.
В рамките на 52-я Национален събор на народното творческо „Китна Тракия пее и танцува” се провежда и етап от 5-тия Национален преглед на фолклорните ансамбли на CIOFF България за званието „Представителен ансамбъл“ за участие в международни фолклорни фестивали.

Тази година за първи път в Хасково с Академия "Кулинарен историк" на "Китна Тракия пее и танцува" ще гостува Ангел Ангелов с Юнашкия тиган, в който ще бъдат приготвени над 500 порции храна. Тя ще бъде дарена благотворително, като събраните средства ще са за строежа на храма  „Св. Иван Рилски“ в хасковския квартал „Орфей“.

Вечерта на 20 май, пак до сцената на събора, нестинарски танц ще представи Иван Георгиев.