119 жени в Хасковско жертви на домашно насилие през 2016
119 жени в Хасковско жертви на домашно насилие през 2016 / Снимка: Дарик радио /архив/

120 случая на домашно насилие са регистрирани в Хасковска област за 11-те месеца на  2016 година. От тях 119 са сигналите за насилие над жени, съобщи Владимир Димитров от ОД МВР Хасково. По тези сигнали са издадени общо 94 заповеди за защита от районните съдилища в региона.

Данните бяха изнесени на семинар, чийто домакин бе Областна администрация Хасково.

„Известно е , че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие, а всеки трети човек е ставал свидетел или познава жертва на домашно насилие. Знаем също така, че жертвите не търсят помощ, защото вярват, че нещата ще се променят. И нещо много важно : знаем , че не винаги жертви на домашно насилие са жени. Децата също страдат, дори само когато са свидетели на акт на домашно насилие. Понякога и мъжете -  също търпят насилие в дома си. Аз вярвам, че вие  имате капацитета да предложите точните мерки за ограничаване и справяне с този обществен порок. Затова приемете моите поздравления за това, че не спирате да преследвате тази цел и да постигате устойчиви резултати“, каза  при откриването на форума областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Заместник-кметът на община Хасково Милена Трендафилова заяви, че домашното насилие е един изключително сериозен обществен проблем, по който трябва да се работи още много. “Радвам се , че тук виждам хора, които вече години наред не се отказват да работят срещу насилието и насилниците“, посочи тя.

Мит е, че тежките случаи на домашно насилие са тези с физическите наранявания. Всъщност далеч по-тежките и травмиращи случаи са тези с продължителен психически тормоз, последиците от който са много трудно преодолими, обясни психологът на фондация „Асоциация Анимус“ Катя Кръстанова.

По време на форума бяха обсъдени съвместни действия за справяне с домашното насилие, трудности и проблеми в междуинституционалното сътрудничество и услуги за подкрепа на лица, пострадали от домашно насилие и работа с лица- извършители.