Закриват училището в Яворец
Закриват училището в Яворец / netinfo

От следващата учебна година ще бъде закрито училище "Найден Геров" в габровското село Яворец. Основната причина за това е липсата на деца. През учебната 2007-2008-ма в него е имало 89 ученици. Последната учебна година са се записали 73 деца, а са завършили 66. По-голямата част от тях са от малцинствени групи - власи и роми. Повечето от учениците в "Найден Геров" са пътували от други села - Горна Росица и Драганово, имало е и 5 от Габрово. Последната учебна година се е наложило и сливането на паралелки. В момента останалите деца от Яворец са 18.

 За много от подрастващите в селото са се грижели бабите и дядовците им. В последно време обаче децата отивали при родителите си, които работят в чужбина - Испания или Гърция. Причината за заминаването на възрастните е липсата на поминък в региона. Преди години е бил затворен леярният завод, който е осигурявал прехрана на около 6 хиляди души. Закрита е и фермата за биволи.

 Според запознати, причина за намаляването на децата е и нелоялната конкуренция от страна на училището в село Шумата, откъдето са привлекли много ученици от прогимназиалния курс на обучение. Това е довело до отлив и на по-малките.

 Със заповед на Министъра на образованието Даниел Вълчев от средата на май  училището беше преобразувано в начално. На следващата сесия на габровския Общински съвет в края на август обаче ще бъде гласувано закриването на "Найден Геров". Децата ще бъдат пренасочени в училище "Райчо Каролев" в Габрово, а персоналът ще бъде освободен. В момента на щат се водят 7 души педагогически и 4-ма непедагогически персонал. При преобразуването на училището в начално бяха съкратени още четирима учители.