По повод Националния празник 3 март, от Общинското предприятие „Благоустрояване“ (ОП „Благоустрояване“) в Габрово почистват 920-те стъпала, водещи до връх Свети Никола (Шипка).

Служителите на Общината почистват както стълбите от предела на прохода „Шипка“ до паметника, така и площадките за отдих и почивка, и тържествената площадка с барелефите, която е традиционното място за официалната церемония.

Започна разчистването на близо двуметровите преспи на Шипка (СНИМКИ)

Това съобщиха от Община Габрово относно подготовката за 3 март, когато се очаква хиляди българи да посетят историческото място. От вчера 50 служители на отделите "Озеленяване" и "Чистота" при габровското ОП „Благоустрояване“ почистват стъпалата и асфалтовия подход към Паметника на Свободата от лед и сняг.

В подкрепа на работниците е включена и техника - два малки снегорина и багер, но разбиването на натрупаната ледена покривка се извършва ръчно, като на места дебелината на леда достига 70 см.

Въпреки сериозните снегонавявания в района, ръководителите на екипите очакват още днес почистването да приключи и хората, решили да се поклонят, да могат да изкачат спокойно и безпрепятствено стъпалата към върха.
Радослав Първанов/БТА