В Трявна предприемат ограничителни мерки заради грип
В Трявна предприемат ограничителни мерки заради грип / Цветомир Русинов

Със заповед на кмета на Трявна от днес до края на седмицата се ограничават всички масови прояви и се спират учебните занятия в училищата. Мерките се налагат заради доказаните пет случаи на свински грип и голямото увеличение на остри респираторни заболявания сред учениците в града.

Състоянието на заболелите деца е добро. 20  са настанени в тревненския стационар с белодробни усложнения  от грипа и са на антибиотично лечение, уточни за Дарик началникът на детско отделение д-р Любомир Жупунов. Все още няма яснота откъде точно идва заразата. "Трявна е туристически център, към който през почивните дни се насочват много гости от страната и чужбина", коментира д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ Габрово. На проведеното тази сутрин заседание на щаба за борба с грипа е станало ясно, че преди време в училище "Петко Р. Славейков"е осъществен проект, на който са присъсттвали деца от Португалия, така че може да се мисли в тази насока .

Кметът на Община Трявна Драгомир Николов апелира към запазване на спокойствието и спазване на предприетите мерки. От Регионалния център по здравеопазване декларират готовност на болниците от областта за разкриване на допълнителни легла при нужда, както и за предоставянето на допълнителни количества антивирусни препарати. Областният щаб за борба с грипа ща заседава този следобед отново.