Усложнена зимна обстановка
Усложнена зимна обстановка / Дарик Габрово

Под влияние на средиземноморски циклон у нас се създава много сложна, зимна метеорологична обстановка, съобщиха от НИМХ.

Над страната ще вали - в северозападната половина от страната сняг, а в югоизточната - дъжд. Главно в Североизточна България има условия за поледици. Вятърът ще се ориентира от североизток и постепенно ще се усилва, особено в Източна България, където скоростта му ще достигне до 15-18 м/сек, а в пулсации и повече.

Минималните температурите ще бъдат от минус 7° в северозападните райони, до около плюс 2° в югоизточните и в крайните югозападни райони. Максималните температури ще бъдат от минус 6° в Северозападна България до около 6° в Югоизточна България и към Петрич и Сандански. За района на София минималната температура ще бъде около минус 6°, а максималната около минус 3°.

През нощта срещу вторник от юг валежите ще се активизират и почти навсякъде ще са от сняг. Обстановката ще се усложнява още от североизточния вятър, който ще е причина за снежните виелици и навяванията. Значителни ще бъдат валежите на места в Източна България (10-15 л/кв.м), както и в Западна България, предимно между 10 и 20 л/кв.м, а в Родопите над 50 л/кв.м. В ниската част на Родопите снеготопенето ще продължи, в съчетание с интензивните валежи от дъжд, там ще има разливи и заливания.

В планините ще бъде много ветровито - с бурен и временно ураганен юг-югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от изток. Ще вали сняг и видимостта ще бъде силно намалена, както от снеговалежа, така и от облачността.

По Черноморието ще бъде облачно. Валежите временно ще спрат, но до края на деня отново ще завали дъжд. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция за усилване.