/ iStock/Getty Images
Предоставянето на безплатен топъл обяд за нуждаещи се ще продължи до 19 юни. Община Габрово ще осигури хранителната помощ по новата целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация - 2020 г.“.

UCO-България преотстъпи електромобил за нуждите на социалните услуги в града

Проектът ще стартира на 1 май 2020 г. и чрез него ще бъдат подкрепени 200 уязвими лица от града и селата. Стойността му е 19 140 лв., които ще бъдат отпуснати от държавния бюджет чрез Агенцията за социално подпомагане.

Община Габрово

От топъл обяд могат да се възползват самотно живеещи възрастни над 65 г., които са без доходи или с такива, под линията на бедност, хора с увреждания и в невъзможност да се самообслужват.

В целевите групи попадат и лица, които поради бедност и социалната изолация, наложена за ограничаване разпространението на вирус Ковид-19, не са в състояние да осигурят сами прехраната си.

Добрият пример: Служители в социални услуги и граждани изработиха над 400 маски (СНИМКИ)

Стойността на храната за ден, за един човек е 2,50 лв. и включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт
. Приготвената храна ще се доставя ежедневно до дома на потребителите в работни дни.

При наличие на икономии, за почивните и празничните дни ще се осигурят сухи пакети или консерви. Нуждаещите се ще могат да разчитат и на допълнителна подкрепа за закупуване на хранителни продукти, вещи от първа необходимост и лекарства (с техни средства или с пари, различни от тези по проекта). 

Община Габрово с банкова сметка за желаещите да дарят средства за борбата с COVID-19

Ще се запазят всички възможности за подбор - чрез сигнали от граждани, доброволци, доставчици на социални услуги и институции и други, за да се гарантира, че помощта ще достигне до лицата в нужда. 

Дейностите ще се ръководят от „Заведения за социални услуги“ и информация може да бъде подавана на техните телефони - 066/ 806-022, 066/ 806-551, както и на ел. поща zsu.gabrovo@abv.bg, всеки работен ден от 08:00 до 16:30 часа.

Децата на Габрово ще благодарят с рисунки

В края на този месец приключва проектът на Община Габрово, по който от 2016 г. функционира обществена трапезария за социално слаби хора. За целия период повече от 420 лица са подпомогнати с безплатен топъл обяд. Средствата бяха осигурени по Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.