Майсторска надпревара
Майсторска надпревара / ЕМО ЕТЪР, Майсторска надпревара 2003
Едва ли има друг музей в България, освен ЕМО „Етър”, който да е успял да продаде толкова значително количество музейни сувенири през 2017 година. Изработени в работилниците на майстори от Етърската чаршия и от цялата страна, те привличат вниманието на посетителите, повечето от които непременно искат да си тръгнат със спомен от музея. Сувенирите  са и чудесен подарък по всякакъв повод.
 
188 363 лева е сумата от продажбата на  сувенири през 2017 година в ЕМО „Етър”. Не става въпрос за печалба, а за оборот, уточняват финансистите на музея. За пределите на България тези пари са наистина много, когато става въпрос за продажба на музейни сувенири.
 

Сувенирите на  майсторите провокират огромен интерес сред посетителите
ЕМО ЕТЪР


Сувенирите в ЕМО „Етър” се продават в Дюкяна, в Книгопродавницата, на трите билетни каси, в Изложбена зала, в Център Българка и в хотел „Странноприемницата”. Всяко едно от тези места има свой принос в популяризирането на музейните сувенири, защото на този успех трябва да се гледа именно така. Продажбите са важни, но не по-малко важно е обучението на публиката чрез един музеен сувенир, както и възможността чрез него да се съхраняват традициите на нашето минало.
 

Търговският дюкян (сувенирният магазин) на музей ЕТЪР се намира в Саковата къща. През 2016 интериорът му бе обновен по проект на архитектурно студио DontDIY. Откриването се състоя на Празника на Св. Спиридон, покровител на майсторите  12 декември.
ЕМО ЕТЪР


 Всичко, което е създадено от майсторите на ЕМО „Етър” се харесва. Това са торбите от козяк, хлопките, ножовете, хаванчетата и купите, покривките, бакърджийските изделия.
 
Гайтанът е много търсен и предпочитан от посетителите. Оказва се, че много от хората знаят какво е гайтан и как да го използват. Но гайтан се зашива не само към народни носии, наближава времето да се правят мартеници. Гайтанът е чудесен материал за тяхната изработка. Купуват се бели и червени гайтани, а мартениците стават невероятни.
 

гайтан
гайтан


 Цървулите са друга търсена стока. Направени от истинска кожа, те са издържливи на сериозно натоварване, каквото е при танцовите състави.
 
Много често сувенирите, които се продават в ЕМО „Етър” служат за интериора на битови помещения и за подаръци. Към детските дървени играчки има голям интерес. Много родители имат желание да покажат на децата си такива играчки. Вниманието на малчуганите веднага е привлечено от кончетата, каручките, куклите - съвсем различни от чудовищата от компютърните игри.
 
Най-продаваните детски книжки от „Книгопродавницата“  за българските корени, традиции и обичаи са „Българознайко” и „Българознайка”. Над 800 броя от тях достигнаха до най-любознателните българчета.
 
Всеки иска да си тръгне с нещо от „Етър”-а, а картините на Янко Янев са един от предпочитаните спомени. Макар да не се предлагат в оригинал, те са достъпни като цена и са изработени от качествен материал.
 
От около месец в продажба е календар за 2018 година, който представя ЕМО „Етър” през четирите годишни сезона. Този календар е съвсем различен от предлаганите досега, има не само практическа, но и колекционерска стойност.
 

Календар за 2018
ЕМО ЕТЪР


Успехът на ЕМО „Етър” по отношение на музейните сувенири не се дължи на комерсиален подход, а на налагане на разбирането, че сувенирите са отношението ни към миналото, настоящето и бъдещето.
 
„Сувенирът е огледало на музейната идентичност”, заяви Борил Караиванов, участник в Първия национален панаир на музейните сувенири, който се проведе в ЕМО „Етър” на 16, 17 и 18 юни 2017 година. Събитието включи академичен и търговски панели, творческа работилница, изложба и в него взеха участие представители на цялата музейна общност в България.
 

Там, където думите са излишни
Етнографски музей на открито Етър