/ ThinkStock/Getty Images
От офиса на НАП в Габрово информират жителите на Областта, че от днес стартира данъчно-осигурителната кампания, в която трябва да декларираме доходите си от 2018 г.

За първи път кампанията започва от 10 януари, а не както преди от началото на годината. Също за първи път, тази година данъчното облекчение за деца ще може да се използва сумарно и от двамата родители.

И тази година ще можем да използваме отстъпка от данъка за довнасяне. Тя остава 5% от сумата за довнасяне, но за да се възползваме от тази възможност, трябва да декларираме доходите си онлайн до 31 януари и да нямаме задължения към хазната.

Търгуващите в Интернет декларират електронните си магазини в НАП до 29 март

Директора на офиса на НАП в Габрово Драгомир Кунев уточни, че в тази кампания има някой промени с цел улеснение на данъкоплатците. Така например отпадат стотинките в данъка за довнасяне.

Вече се закръглява на цял пълен лев. Има и някой промени по отношение на паричните и предметни награди, като при изплащането и при връчването на тези награди вече платецът на дохода трябва да удържи данък. Ако спечелим предметна награда, ще трябва да предоставим паричната сума на данъка преди да я получим.

Възможността двамата  родители да използват данъчното  облекчение за дете е, ако при  нито един от тях доходът  не е достатъчен, за да може  да се приспадне цялата сума  от данъчната основа. Тогава оставащата  част е на другият родител. За едно дете може да се  използва 200 лева намаляване на  данъчната основа, което фактически  прави 20 лева по-малко данък.

Данъчните проверяват фирми, за които има съмнение, че са продавали стоки без документ

Младите семейства ще трябва да подават по-малко  документи, за да използват и  данъчното облекчение за ипотека. Самоосигуряващите се лица задължително ще подават декларации онлайн. Очакванията  на експертите от НАП Габрово, че може би половината от  данъчните декларации за физически  лица да се подадат по интернет.