Софи изпя „Обичам те” на 12 езика, но не се класира за финала на „Евровизия”
Софи изпя „Обичам те” на 12 езика, но не се класира за финала на „Евровизия” / Reuters

Софи Маринова не успя да класира България за финала на "Евровизия" в Баку. Песента й "Love unlimited" не попадна в списъка с тези, които продължават напред в конкурса. 18 държави участваха във втория му полуфинал, който беше късно снощи в столицата на Азербайджан. Десет от тях останаха в състезанието. Това са Литва, Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна, Швеция, Македония, Норвегия, Естония, Малта и Турция. Те бяха избрани за финалисти след зрителско телефонно гласуване и вот на международно жури от музиканти.

За нашата страна това беше осми опит в конкурса "Евровизия". До заключителната му част са достигали единствено Елица Тодорова и Стоян Янкулов-Стунджи, които през 2007 година заеха петото място с песента "Вода".

На втория полуфинал на "Евровизия" Софи Маринова беше сред малкото изпълнители, престрашили се на сцената на Кристалната зала в Баку да представят песните си съвсем сами. Освен България, от 17 държави, само още две поеха този риск. Това са Босна и Херцеговина и Литва, които продължиха напред в конкурса.

След като разбра, че отпада от състезанието, пред БНТ1 Софи призна, че се чувства тъжна, но се зарече догодина пак да се пробва в "Евровизия": "Малко съм тъжна, защото не споменаха нашата България и не отидохме на финал. Честно казано аз въобще не мога да повярвам и мисля, че сънувам, че не казаха България, защото целият екип се постарахме. И като облекло, и като визия. Да не говорим, че и аз дадох всичко от себе си и изпях песента с много любов, с усмивка. Не знам защо така се получи. Но просто трябва да се усмихваме, животът продължава, животът е хубав. Догодина пак ще се явявам, защото тръпката наистина е много голяма и искам пак да изживявам такива моменти. Това ме зарежда и ме прави да се чувствам жива".

За емоцията да пееш пред милиони телевизионни зрители и решението да е сама на сцената на "Евровизия" в Баку Софи Маринова каза: "Аз много я хваля тази сцена, много я харесвам и това ми беше мечта да пея на такава сцена. Радвам се, че мечтата ми се сбъдна и дойдох точно тук в Баку. Така че аз този момент съм си го изживяла по мой си начин и съм много щастлива. А реших да бъда сама на сцената, защото много мои фенове, приятели и хора от семейството са ми казвали, че добре стоя и сама на сцена. Че имам някакво излъчване, че зареждам публиката".

Вторият полуфинал на "Евровизия" извън родните емоции

Едно от най-ефектните представяния по време на него принадлежи на Украйна. Страната участва в състезанието с 32-годишната Гайтана, която е родена в Киев, но е от африкански произход. Песента й "Be My Guest" е създадена от самата нея и е посветена на предстоящото Европейско първенство по футбол, което ще се проведе в Украйна и Полша. На сцената на Кристалната зала в Баку Гайтана умело успя да заобиколи регламента на "Евровизия", според който на нея не може да има повече от шестима души. Направи го чрез няколко видеостени зад нея, на които се прожектираха кадри с много хора, които танцуват в ритъма на песента й.

Комплименти за представянето си заслужава и Желко Йоксимович - един от най-популярните певци и композитори в Сърбия. На "Евровизия", като изпълнител, той участва за втори път, като през 2004 година зае второто място в конкурса. Сега също се класира за финала.

Напред в състезанието продължава и 28-годишната Лорийн от Швеция. Едни от най-престижните букмейкърски къщи в света прогнозират, че нейната песен "Euphoria" е възможно да спечели "Евровизия". Силна заявка за това Лорийн даде на втория полуфинал на конкурса. Не само с доброто си пеене, но и с интересната си визия.

Финалът

Заключителната част на "Евровизия", в която ще участват 26 държави, e в събота. Тогава освен 20-те песни, избрани от полуфиналите, зрителите на конкурса за първи път ще чуят и тези на Германия, Франция, Великобритания, Италия, Испания и Азербайджан.