Социално предприятие в Трявна
Социално предприятие в Трявна / Социално предприятие

 Социално предприятие за обществено хранене вече работи в Трявна.Проектът е много интересен и актуален, тъй като е предназначен едновременно за две групи в неравностойно положение.  Първата включва лица, които пряко ползват социалната услуга - топла и питателна храна на обед. Другата  група обхваща работещите в Социалното предприятие - хора от уязвими и рискови групи: лица в предпенсионна възраст, трайно безработни, регистрирани в Бюрото по труда, лица с ТЕЛК, самотни майки.  Те получават  възможност да работят по трудови договори в защитена работна среда с идеята да се насърчи тяхната независимост и участието им в обществения живот.Социално предприятие за обществено хранене се развива в две основни направления: социална кухня /домашен социален патронаж/ и кухня за масово хранене. В социалната кухня се приготвя топла храна за 40 трудноподвижни лица и се доставя в домовете им.  Други 40 души се хранят на място в столовата. Така имат ежедневна възможност за комуникация със социалния работник на Предприятието, поддържат контакти и взаимопомoщ помежду си, излизат от продължителна социална изолация.

Социално предприятие в Трявна
netinfo

В Социалното предприятие работят 12 лица между 42 и 62- годишна възраст. Те също получиха своя шанс за пълноценно включване в деловия живот на общината. Ръководният състав е от 5 души - специалисти в сферата на социалните дейности, финансите и управлението. Разработката се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е на стойност 299 312,29 лева - пълно финансиране на дейностите за една година.  Предвидено е и 5-годишно устойчиво развитие, като идеята е след първата година да се развият още социални дейности, да се обхванат още нуждаещи се граждани и Предприятието да се самоиздържа.

Социално предприятие в Трявна
netinfo

Социалното предприятие  за обществено хранене е част от Социалния комплекс в Трявна, който се развива успешно вече 7 години и включва „Дневен център за възрастни с увреждания" (с капацитет 30 души), „Център за социална рехабилитация и интеграция" (за 40 души) и „Дом за стари хора за временно настаняване" (за 40 души).