Само тревненци имат компостери на обществени места
Само тревненци имат компостери на обществени места / Дарик Габрово

 

Единствено в Община Трявна има поставени компостери на обществени места, като приблизително 20 % от количеството образуван компост се използва в земеделието. Половината  от общините на територията на Регионалната инспекция по околната среда и водите  - Велико Търново имат известен опит в компостирането на биоразградими отпадъци, сочи справка на инспекцията до Министерството на околната среда и водите.

С проекта за реконструкция и модернизация на Габровското общинско депо за твърди битови отпадъци и превръщането му в регионално за нуждите на общините Габрово и Трявна се предвижда изграждането на компостна площадка на него. В тази връзка ще бъде въведено домашно компостиране в селата от Община Габрово, а в града ще бъдат поставени контейнери за биоразградимите отпадъци.

Информацията, която Регионалната инспекция по околната среда и водите събра от общините за опита и действията им по отношение на биоразградимите отпадъци, ще бъде използвана в рамките на българо - холандски проект за управление на биоразградимите отпадъци с изграждане на инфраструктура за разделно събиране и третиране на тези отпадъци на регионален принцип, изпълняван от Министерството на околната среда и водите на национално ниво.

Той цели да подпомогне практическото прилагане на националното и европейско законодателство в областта на управление на отпадъците и по-конкретно постепенно да се прекрати депонирането на био-отпадъците. За нуждите на общините ще бъде изготвено Ръководство за управление на био-отпадъците.